Help een uniek democratiespel realiseren!

Hoe democratie werkt leer je pas echt door het te ervaren. Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontwikkelden daarom het unieke spel Demos dat de spelers inzicht geeft in hoe democratie nu echt werkt. Om het spel in een grote oplage te kunnen maken vragen de bedenkers nu om uw hulp.

Moeten de grenzen open? Krijgt de politie meer bevoegdheden? Bij het spelen van Demos ervaar je direct hoe bij dit soort vraagstukken het algemene en persoonlijke belang kunnen botsen. Maar je ondervindt ook hoe verschillende vormen van democratie een andere uitkomst kunnen opleveren.

‘Het spel is op verschillende niveaus te spelen en daardoor geschikt voor alle leeftijden. Ook kan het overal gespeeld worden, zowel thuis als in de klas.’ zegt politiek filosoof Stefan Schevelier, één van de bedenkers. Er is twee jaar aan het spel gewerkt om te zorgen dat het de essentie van democratie invoelbaar maakt, maar ook leuk is om te spelen. Schevelier: ‘Eerdere proef-speelsessies waren succesvol, mensen vonden het spel leuk om te doen en tegelijkertijd heel leerzaam’.

Een van de casussen in het spel
Voorbeeld van een casus in het spel.

Lespakket voor leerlingen met kiesgerechtigde leeftijd
Speciaal voor MBO-scholieren is een lespakket ontwikkeld in samenwerking met LesLab, dat loopbaanoriëntatie en –begeleiding verzorgt voor deze groep. ‘Voor MBO-scholieren is er namelijk over democratie en verkiezingen momenteel eigenlijk nauwelijks iets beschikbaar en dat terwijl veel van hen de kiesgerechtigde leeftijd bereiken tijdens deze opleiding.’ Het spel is ideaal om samen met een klas te spelen in een maatschappijleer- of geschiedenisles in aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart aanstaande.

Help mee het spel beschikbaar te maken!
Stefan Schevelier: ‘Door het spelen van het spel krijgen mensen echt inzicht in welk effect bepaalde keuzes hebben binnen een democratie. Mede op basis van de positieve reacties lijkt het ons daarom fantastisch als voor de aanstaande verkiezingen nog veel meer mensen het spel kunnen spelen, jong en oud. Dit lukt alleen als we Demos ook daadwerkelijk kunnen laten produceren.’ Schevelier: ‘We hopen dat iedereen die democratie een warm hart toedraagt ons wil ondersteunen. Elke bijdrage hoe klein of groot ook is welkom.’

We kijken terug op een geslaagde campagne. Dankzij onze donateurs hebben we het spel kunnen produceren en onder de aandacht van een groot publiek kunnen brengen. Wil je het spel ook spelen? Dan kun je het bestellen bij onze partner Leslab.

Wil je meer weten over het spel, de bedenkers? Kijk dan op www.ru.nl/demos of volg ons via Twitter of Facebook

De bedenkers van het spel
De bedenkers van het spel: V.l.n.r. Wim de Jong, Stefan Schevelier en Evert van der Zweerde.

• 09 februari 2017
    Maurits van der Mersch

Ik vind het een prachtspel! Eindelijk een manier om democratie te laten beleven!

• 16 januari 2017
    Anna Terlouw

Het lijkt me fijn om met MBO leerlingen aan de slag te gaan met dit thema.

• 16 januari 2017
    Nienke Moolhuizen

Erg benieuwd naar het spel!

• 15 januari 2017
    Aukje Becherif

Erg leuk initiatief, ga zo door!

• 13 januari 2017
    Henk Buikema

Het lijkt me zinnig materiaal voor mijn lessen. En inderdaad is er niet zoveel geschikt materiaal voor het MBO!

• 10 januari 2017
    Resy Sanders

Succes! Heel goed en origineel initiatief.

Jac van der Klink

Interessant project dat ik graag steun. En ik ben benieuwd om het spel te spelen

Thijs van Reekum

Goed project! Wat mij betreft mogen er meer van dit soort projecten komen die de kennis van en inzicht in de democratie versterken!

Alex Dijk

Leuk! Ik ben benieuwd...

Ypie Boersma

Leuk spel om thuis ook met jonge kinderen een beginnende discussie over betekenis van democratie te kunnen voeren.

• 07 januari 2017
    Stijn Meijer

Belangrijk thema en een belangrijke doelgroep, zeker ook in deze tijden. Veel succes!

• 05 januari 2017
    marc smits

benieuwd wat ik hiermee kan in mijn lessen

• 04 januari 2017
    Erie Tanja

Spelenderwijs democratie leren en vernieuwen - goed idee!

• 03 januari 2017
    Agnes Goldenbeld

Ik ben benieuwd hoe het spel is opgezet. Succes!

• 02 januari 2017
    Lieveke

tip van Joris ;-)

• 31 december 2016
    Mattijs

Juist in deze tijden goed dat hier met zo'n spel op een leuke manier meer aandacht voor kan komen

• 28 december 2016
    Matthijs Even

Ik denk dat het erg belangrijk is om zoveel mogelijk mensen in Nederland te laten nadenken over ons politiek bestel, hoe wij politieke zaken in beginsel regelen en wat er anders zou kunnen. Daarom steun ik dit project!

• 27 december 2016
    Bert Bosman

Leuk idee voor een spel. Ik ben benieuwd!

• 27 december 2016
    Petra van Houdt

Goed idee om democratie toegankelijk te maken voor alle (toekomstige) stemgerechtigden! Hopelijk stimuleert dit spel heel veel mensen om mee te denken over een manier om invloed te hebben op je leefomgeving.

Judith Vega

Leuk idee! Het is weer hard nodig te helpen nadenken over democratie.

Jocko Rensen

Succes!

Wim van Meurs

Actueler en relevanter kan wetenschap niet zijn!

• 23 december 2016
    Dave Krapels | Stichting Mediavalley

We zien erg uit naar het spel en gaan het met onze studenten bij Mediavalley zeker spelen. Succes met de ontwikkeling!

• 23 december 2016
    Monique ter Brugge

Veel Succes met dit project! We zijn heel nieuwsgierig!

• 22 december 2016
    Michel Vogler

Heel goed om op een leuke manier te kunnen ervaren dat democratie nog niet zo eenvoudig is.