Color-bar-top

Help mee de Verhalen van Verlies te vertellen!

Voor haar master aan de Radboud Universiteit deed Judith Peters onderzoek naar de impact van het verlies van een dierbare op het leven van nabestaanden en ervaringen waarbij de overledenen voortleven in een symbool of een verhaal. Judith wil graag verder onderzoek doen naar de kracht van deze verhalen: ‘Ik wil verder onderzoek doen of het mensen in rouw helpt om het verlies te accepteren, maar ook hoe dat dan werkt'.

Judiths onderzoek gaat over zogenaamde ‘symbolische onsterfelijkheid’. Dit betekent dat mensen met de angst en verdriet rond de dood van hun dierbaren proberen om te gaan door verhalen te vertellen over hoe de dierbare op een bepaalde manier voortleeft. Of om ervaringen te zien als beloftes van een letterlijk of figuurlijk leven na de dood. Judiths onderzoek tot op heden suggereert dat dit soort verhalen hoop kunnen bieden aan mensen in rouw.

 uitsnede foto BB Judith

(Foto: Bert Beelen)

Judith heeft dit zelf meegemaakt met haar jong overleden vader: ‘Een paar jaar geleden stond ik bij het graf van mijn vader. Terwijl ik daar stond werd ik verwarmd door een zonnestraaltje. Mijn vader was een optimistische en warme man, en dat zonnetje was erg typerend en gaf het geruststellende gevoel dat hij niet helemaal weg was.’

Help Judith verder met haar onderzoek!

Door een donatie van het Radboud Fonds kan Judith al aan de slag met het opzetten van het onderzoek en het verzamelen van verhalen. Met de opbrengst van deze crowdfundcampagne kan zij verder werken aan haar onderzoek; met € 30.000 kan zij 18 maanden, twee dagen in de week, langer aan het onderzoek werken; tijd waarin ze de resultaten kan analyseren, beschrijven en publiceren. U kunt Judith helpen door een donatie. Alle bedragen, groot of klein, zijn van harte welkom!

Daarnaast heeft Judith verhalen nodig. Herkent u het verhaal van Judith? Heeft u een vergelijkbare ervaring? U kunt haar helpen door haar uw verhaal te vertellen. Op de website 'Verhalen van verlies' kunt u aan de hand van een aantal vragen uw persoonlijke verhaal met haar delen. U kunt zelf aangeven of u uw verhaal openbaar mag worden gemaakt of alleen bestemd is voor het onderzoek.

Heel erg bedankt voor uw bijdragen in welke vorm ook!

Marco Borsato

Tijdens de ziekte van haar vader is Judith in contact gekomen met Marco Borsato. Hij heeft haar geholpen met het vinden van proefpersonen voor haar masterscriptie en is ambassadeur van haar onderzoek en deze crowdfundcampagne. Alle donateurs, van een verhaal of van een donatie, onafhankelijk van het gedoneerde bedrag, maken kans op:

 • Een ‘meet-and-greet’ met Marco Borsato; u mag aanwezig zijn bij de soundcheck en een nog nader te bepalen optreden. Er worden 5 donateurs uitgeloot, u mag met twee personen komen.

 • Een portretfoto door Marco Borsato; hij maakt een serie foto’s van u (u mag iemand meenemen) die u digitaal ontvangt. U mag hiervan één foto uitkiezen, die ontvangt u ingelijst. Er worden 5 donateurs uitgeloot.

Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam ondersteunt deze campagne door onder andere een aantal toegangstickets beschikbaar te stellen, bij een donatie vanaf € 25 ontvangt u twee toegangtickets, en een lezing door Judith te faciliteren. Meer informatie over het museum leest u op de website van het museum.

Arjen de Wit schrijft korte verhalen op maat, uitgetikt op een oude schrijfmachine. Bij een donatie vanaf € 500 maakt u kans op een uniek persoonlijk verhaal van hem, gebaseerd op een woord, een titel, of andere informatie. Er worden 5 donateurs uitgeloot. Lees meer over Arjen en zijn verhalen op verzoek op zijn website.

Judith Peters (14 mei 1991) volgde tussen 2011-2015 de opleiding pedagogiek aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, en  rondde in 2017 cum laude de master Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit af. Voor haar scriptie getiteld: "Existentiële verhalen: de kracht van (symbolische) onsterfelijkheid bij verlies bekeken vanuit de terror management theorie" ontvangt zij op 3 september 2018 de Universitaire Studieprijs (Faculteit der Letteren).

Meer informatie

Donateurs

 • 07 november 2018
  15:58
  Maria

  Omdat ik het belangrijk vind dat de overledenen niet vergeten worden.

 • 03 november 2018
  16:59
  Marcel & Patrick

  Hoi Judith, heel veel succes!! groetjes Marcel & Patrick

 • 02 november 2018
  21:40
  Tom & Marloes

  Lieve lieve Juud, heel veel succes met je onderzoek. Bij dat wij ons steentje ook kunnen bijdragen. Dikke kus Tom & Loes

 • 02 november 2018
  20:55
  Yvonne Boom

  Lieve Judith, veel succes met je onderzoek . We blijven graag op de hoogte van de voortgang hiervan. Hartelijke groet, Dick & Yvonne

 • 01 november 2018
  19:15
  Linda van Blijderveen

  Omdat het een bijzonder en mooi onderzoek is en ik het een warm hart toedraag.

 • 01 november 2018
  18:53
  Els den Os

  Verhalen over troost vind ik waardevol. Voor mij zijn vogels, vlinders en muziek boodschappers.

 • 01 november 2018
  08:56
  Theo Loeffen

  Mooi project! Succes 👍

 • 01 november 2018
  07:12
  Mark Dees Tom Nick Kerswell

  Lieve Judith!
  Mooi project, succes gewenst,
  MarkDeesTomNick

 • 31 oktober 2018
  23:05
  Johan Oosterman

  Mooi project! Veel succes met het vervolg.

 • 31 oktober 2018
  20:02
  Hans Leseman

  september 2014 is mijn echtgenote plotseling op 66 jarige leeftijd overleden als gevolg van een val met ernstig en onherstelbaar hersenletsel.
  succes met het onderzoek.

 • 31 oktober 2018
  15:56
  Ine Hendriks-van den Munckhof

  Fijn dat dit nader onderzocht wordt.

 • 31 oktober 2018
  14:01
  Cilvie

  Heel veel succes!

 • 25 oktober 2018
  14:34
  Wilma

  Heb onlangs binnen 5 weken mijn vader en man zien overlijden.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat af en toe n “teken” dat het oke is, heel fijn is.
  Voor iedereen.
  Succes met het onderzoek.

 • 24 oktober 2018
  16:45
  bert peters

  veel succes

 • 23 oktober 2018
  19:53
  Michelle Linssen

  Je bent super goed bezig! Succes!

 • 06 oktober 2018
  13:52
  Leonie Hofman

  Succes lieve Judith met dit ontzettend mooie en waardevolle project! Met jouw betrokkenheid, nauwkeurigheid en liefde voor het onderwerp, kan het niet anders dan dat dit een succes gaat worden.

 • 05 oktober 2018
  10:59
  Annemarie Gooiker

  Ik steun dit project, omdat ik ervan overtuigd ben dat symbolen en verhalen onze geliefde overledenen doen verder leven in ons bestaan. De verbondenheid tussen de levenden en de doden is een gemeenschap, die aandacht verdiend. Ik steun je, Judith, en ben heel benieuwd naar je lezing en het verdere onderzoek!

 • 02 oktober 2018
  19:28
  Frank van Meurs

  Veel succes met je onderzoek.

 • 02 oktober 2018
  10:40
  theo van delft

  mooi project, zo mens eigen

 • 30 september 2018
  20:07
  Els Kempkes

  Mooi onderzoek van een thema waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt: ook verlies hoort bij het leven.

 • 27 september 2018
  15:33
  laura marsman

  Een heel boeiend onderzoek. Veel succes! Ben zeer benieuwd naar de resultaten.

 • 26 september 2018
  04:55
  Ome Wim

  I still miss him too

 • 25 september 2018
  20:18
  Nina Loth

  Omdat dit Judith’s pad is, en niemand het zal kunnen zoals zij dat kan. Met veel talent, bescheidenheid en persoonlijke betrokkenheid, waarmee zij heel veel mensen iets bijzonders zal geven.

 • 23 september 2018
  10:54
  Tessa

  Een bijzonder project, op zoveel vlakken. Trots op je, Juud!

 • 19 september 2018
  21:33
  Annemarie Cunnen

  Veel success met Verhalen van Verlies.
  Het raakt mijn hart.

Toon meer
Color-bar-bottom