Color-bar-top

Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar

In het archief in Suriname staan de slavenregisters, 42 boeken met daarin de namen en leefsituatie van vrijwel alle tot slaafgemaakte mensen in Suriname in de negentiende eeuw. Historicus Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) willen de levens van deze slaafgemaakte mensen weer zichtbaar maken door de registers voor iedereen beschikbaar te maken. 

In de slavenregisters staan de namen van ongeveer 80.000 mensen die in Suriname in slavernij leefden tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863. Slaveneigenaren moesten hun slaven registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij. De slavenregisters zijn compleet aanwezig, maar slechts zeer beperkt toegankelijk voor het publiek.

Registers
Voorbeeld van een pagina uit de slavenregisters.

Ontroerend en schokkend inzicht
De slavenregisters zijn de enige archiefbron waarin alle slaafgemaakte mensen in Suriname te volgen zijn. Een ontroerend en tegelijkertijd schokkend inzicht in de levens van mensen in slavernij. Uniek en een monument voor het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden. ‘En daardoor van groot belang om vele redenen’, aldus Van Galen. ‘Voor nabestaanden, voor de slavernijdiscussie, voor onderzoek en voor de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis. Daarom moeten ze toegankelijk worden gemaakt voor het grote publiek via een database op internet.’  

De betrokkenen bok het project.
De betrokkenen bij het project: Vlnr.Coen van Galen, Willeke Guelen (beiden Radboud Universiteit), Effendy Karto (Nationaal Archief Suriname), Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit) en Rita Tjien-Fooh (archivist Suriname, NAS).

Help mee slaafgemaakte mensen hun naam en verhaal terug te geven
Om de slavenregisters openbaar te maken is hulp nodig. Om te beginnen in de vorm van geld, 25.000 euro. Coen van Galen: ‘Naast dit bedrag zoeken we ook mensen die willen helpen om de scans van de slavenregisters om te zetten naar de onlinedatabase.’ Deze database zal uiteindelijk beschikbaar zijn voor het publiek via de website van het Nationaal Archief in Den Haag.

Wilt u ook helpen? Doneer dan via deze site. Ieder bedrag is welkom. Samen met u kunnen we de tot slaafgemaakte mensen hun naam en verhaal teruggeven!


De actie ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is een Surinaams-Nederlandse samenwerking tussen de Radboud Universiteit,  NiNsee, de vereniging voor het Nederlands slavernijverleden, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Het project wordt mede ondersteund door het Prins Bernhard Cultuur Fonds en CLARIAH.

Wilt u meer weten over de slavenregisters, Coen van Galen en de voortgang van het project? Kijk dan op www.ru.nl/slavenregisters of volg het project op Twitter of Facebook. Wilt u meehelpen om de scans in te voeren? Meld u dan hier aan.

Meer informatie

Donateurs

 • 24 juni 2017
  12:01
  Willy Jansen

  Belangrijk project!

 • 21 juni 2017
  00:32
  I wong-A-Tsoi

  Hoop voor heel veel Surinamers dat ze hun roots kunnen achter halen door dit mooie project.
  Heel veel succes .

 • 20 juni 2017
  09:32
  Roy Wikkeling

  Ik doe heir aan mee en steun deze aktie, omdat ik het persoonlijk zeer belangrijk vind, dat zei het niet allemasl, doch een groot deel van de Surinamers de mogelijkheid krijgen om hun roots te kunnen achterhalen.

 • 17 mei 2017
  15:43
  C. Etnel

  Het is belangrijk dat wij weten waar we vandaan komen. Veel succes!

 • 26 april 2017
  13:58
  Barbara Vermaas

  Natuurlijk moeten deze registers openbaar zijn. Alle afstammelingen van slaven en plantagehouders hebben recht op informatie over hun voorouders. Openbare primaire bronnen bevorderen objectieve geschiedschrijving.

 • 10 april 2017
  14:34
  Goedhoop M.E

  Ik steun vanwege mijn persoonlijke achtergrond en belangstelling voor de genealogie van Suriname en de Antillen.

 • 04 april 2017
  09:02
  Lisette Sinkeler

  Ik vind dat we niet mogen vergeten wat er in het verleden heeft plaatsgevonden. Daarom vind ik het belangrijk dat deze informatie beschikbaar blijft in de toekomst. Succes!

 • 18 maart 2017
  09:33
  Annaly Liauw-Soen-Tjoen

  Beste de heer van Galen,

  Wat een ontzettend bijzonder en relevant project. Bij voorbaat bedankt voor het inzetten van dit initiatief. Zelf ben ik ook benieuwd naar mijn stamouders die hoogstwaarschijnlijk in het register zijn opgenomen. Ooit hoop ik mijn familiegeschiedenis te achterhalen. Dit project zal het proces vergemakkelijken.

  Met vriendelijke groet,
  Annaly L.

 • 17 maart 2017
  15:00
  Stichting Buurvrouwennetwerk Amsterdam / Stichting BVN

  Stichting Buurvrouwennetwerk Amsterdam Oost / Stichting BVN Een Vrouwennetwerk met verschillende Culturen. Op 18 februari 2017 viering van ons 7-jarig bestaan "Valentijnsdag" heeft Dr. Coen van Galen een lezing/presentatie PowerPoint gehouden te Flevopoort Amsterdam Oost over "Help mee!Maak de Surinaamse Slaven Register openbaar". Op 11 maart j.l. hebben wij op NL doet dag 2017 een verwendag gehouden met als Thema: Ouderen zijn Goud Waard". Op beide bijeenkomsten hebben wij een donatie gevraagd en ook mogen ontvangen. Wij hebben 75 euro opgehaald op beiden bijeenkomsten. Het Bestuur van Stichting BVN heeft het bedrag aangevuld met 50 euro. Onze totale bijdrage voor dit project bedraagt 125 euro. Wij "Stichting Buurvrouwennetwerk Amsterdam Oost" zijn zeer trots om ook een bijdrage te mogen leveren aan het Openbaar maken van de Surinaamse Slaven Register.

 • 10 maart 2017
  16:41
  Pieter Waling

  Dit is iets wat we nog wel kunnen doen. De misstanden van voorheen en de gevolgen die nu nog afstammelingen beïnvloeden in hun dagelijks bestaan te erkennen en te bestrijden

 • 06 maart 2017
  09:39
  Rebecca Rozenstruik

  Meer inzicht in de Surinaamse geschiedenis, gebaseerd op de gegevens van de Nederlanders.

 • 03 maart 2017
  08:29
  Huib J. Lirb

  Het is een waardevolle historische bron voor (toekomstige) wetenschappelijke studies én voor de persoonlijke geschiedenissen van heel veel mensen. Het was een goed idee hiervoor het publiek te mobiliseren.

 • 28 februari 2017
  00:08
  Martien de Groot

  Als "blanke" hoop ik zo ook een bijdrage te leveren. Veel succes en waar nodig help ik graag mee.

 • 26 februari 2017
  23:42
  Patrick Dorder

  Dit soort gegevens moeten openbaar

 • 25 februari 2017
  21:23
  Margaretha Vlijter

  Om te weten wie ik nu ben, moet ik eerst weten waar ik vandaan kom.

 • 24 februari 2017
  11:28
  ethel denswil

  Omdat ik dit een fantastisch initiatief vind en hoop dat veel mensen hier gebruik van zullen maken.

 • 23 februari 2017
  12:14
  Mildred en Rudy Uda

  Het ontsluiten van de geschiedenis is voor alle volkeren belangrijk. Elk mens wil iets weten over zijn voorouders; dat recht heeft men. langzaam wordt ook het verleden van het Surinaamse volk onthult. Wij zijn er nog niet, maar dit is een kleine stap in de goede richting. Dit is waarom wij dit project van harte willen steunen.

 • 23 februari 2017
  10:20
  Bert Brouwenstijn

  Eindelijk! Fantastisch initiatief. Bedankt en heel veel succes met dit geweldige project!

 • 22 februari 2017
  22:37
  Familie Kross

  Een mooi project

 • 22 februari 2017
  20:42
  Apolonia Pover

  prachtig project Moet slagen

 • 22 februari 2017
  11:45
  Bonnet Vorrink

  Natuurlijk moet dit, samen kunnen we het. Wat fijn om mee te kunnen helpen.

 • 22 februari 2017
  09:34
  Lonneke booms

  Een mooi initiatief! Veel succes met het project.

 • 21 februari 2017
  10:50
  Annemieke van der Vegt

  Omdat de namen genoemd moeten worden.

 • 20 februari 2017
  14:01
  Arnoul Groot-Sluisdom

  Ik vind het geweldig en ben bijzonder blij dat het kenbaar word gemaakt. Vandaar mijn bijdrage aan dit project.

 • 20 februari 2017
  13:37
  Sandra Liong A Kong

  Ik doe mee aan dit project omdat ik het belangrijk vind om te weten te komen wie mijn voorouders zijn en waar ze vandaan komen. Veel succes met het onderzoek.

  Met vriendelijke groeten,
  Sandra Liong A Kong

Toon meer
Color-bar-bottom