Color-bar-top

Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar

In het archief in Suriname staan de slavenregisters, 42 boeken met daarin de namen en leefsituatie van vrijwel alle tot slaafgemaakte mensen in Suriname in de negentiende eeuw. Historicus Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) willen de levens van deze slaafgemaakte mensen weer zichtbaar maken door de registers voor iedereen beschikbaar te maken. 

In de slavenregisters staan de namen van ongeveer 80.000 mensen die in Suriname in slavernij leefden tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863. Slaveneigenaren moesten hun slaven registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij. De slavenregisters zijn compleet aanwezig, maar slechts zeer beperkt toegankelijk voor het publiek.

Registers
Voorbeeld van een pagina uit de slavenregisters.

Ontroerend en schokkend inzicht
De slavenregisters zijn de enige archiefbron waarin alle slaafgemaakte mensen in Suriname te volgen zijn. Een ontroerend en tegelijkertijd schokkend inzicht in de levens van mensen in slavernij. Uniek en een monument voor het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden. ‘En daardoor van groot belang om vele redenen’, aldus Van Galen. ‘Voor nabestaanden, voor de slavernijdiscussie, voor onderzoek en voor de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis. Daarom moeten ze toegankelijk worden gemaakt voor het grote publiek via een database op internet.’  

De betrokkenen bok het project.
De betrokkenen bij het project: Vlnr.Coen van Galen, Willeke Guelen (beiden Radboud Universiteit), Effendy Karto (Nationaal Archief Suriname), Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit) en Rita Tjien-Fooh (archivist Suriname, NAS).

Help mee slaafgemaakte mensen hun naam en verhaal terug te geven
Om de slavenregisters openbaar te maken is hulp nodig. Om te beginnen in de vorm van geld, 25.000 euro. Coen van Galen: ‘Naast dit bedrag zoeken we ook mensen die willen helpen om de scans van de slavenregisters om te zetten naar de onlinedatabase.’ Deze database zal uiteindelijk beschikbaar zijn voor het publiek via de website van het Nationaal Archief in Den Haag.

Wilt u ook helpen? Doneer dan via deze site. Ieder bedrag is welkom. Samen met u kunnen we de tot slaafgemaakte mensen hun naam en verhaal teruggeven!


De actie ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is een Surinaams-Nederlandse samenwerking tussen de Radboud Universiteit,  NiNsee, de vereniging voor het Nederlands slavernijverleden, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Het project wordt mede ondersteund door het Prins Bernhard Cultuur Fonds en CLARIAH.

Wilt u meer weten over de slavenregisters, Coen van Galen en de voortgang van het project? Kijk dan op www.ru.nl/slavenregisters of volg het project op Twitter of Facebook. Wilt u meehelpen om de scans in te voeren? Meld u dan hier aan.

Meer informatie

Donateurs

 • 24 juni 2017
  12:01
  Willy Jansen

  Belangrijk project!

 • 21 juni 2017
  00:32
  I wong-A-Tsoi

  Hoop voor heel veel Surinamers dat ze hun roots kunnen achter halen door dit mooie project.
  Heel veel succes .

 • 20 juni 2017
  09:32
  Roy Wikkeling

  Ik doe heir aan mee en steun deze aktie, omdat ik het persoonlijk zeer belangrijk vind, dat zei het niet allemasl, doch een groot deel van de Surinamers de mogelijkheid krijgen om hun roots te kunnen achterhalen.

 • 17 mei 2017
  15:43
  C. Etnel

  Het is belangrijk dat wij weten waar we vandaan komen. Veel succes!

 • 26 april 2017
  13:58
  Barbara Vermaas

  Natuurlijk moeten deze registers openbaar zijn. Alle afstammelingen van slaven en plantagehouders hebben recht op informatie over hun voorouders. Openbare primaire bronnen bevorderen objectieve geschiedschrijving.

 • 10 april 2017
  14:34
  Goedhoop M.E

  Ik steun vanwege mijn persoonlijke achtergrond en belangstelling voor de genealogie van Suriname en de Antillen.

 • 04 april 2017
  09:02
  Lisette Sinkeler

  Ik vind dat we niet mogen vergeten wat er in het verleden heeft plaatsgevonden. Daarom vind ik het belangrijk dat deze informatie beschikbaar blijft in de toekomst. Succes!

 • 18 maart 2017
  09:33
  Annaly Liauw-Soen-Tjoen

  Beste de heer van Galen,

  Wat een ontzettend bijzonder en relevant project. Bij voorbaat bedankt voor het inzetten van dit initiatief. Zelf ben ik ook benieuwd naar mijn stamouders die hoogstwaarschijnlijk in het register zijn opgenomen. Ooit hoop ik mijn familiegeschiedenis te achterhalen. Dit project zal het proces vergemakkelijken.

  Met vriendelijke groet,
  Annaly L.

 • 17 maart 2017
  15:00
  Stichting Buurvrouwennetwerk Amsterdam / Stichting BVN

  Stichting Buurvrouwennetwerk Amsterdam Oost / Stichting BVN Een Vrouwennetwerk met verschillende Culturen. Op 18 februari 2017 viering van ons 7-jarig bestaan "Valentijnsdag" heeft Dr. Coen van Galen een lezing/presentatie PowerPoint gehouden te Flevopoort Amsterdam Oost over "Help mee!Maak de Surinaamse Slaven Register openbaar". Op 11 maart j.l. hebben wij op NL doet dag 2017 een verwendag gehouden met als Thema: Ouderen zijn Goud Waard". Op beide bijeenkomsten hebben wij een donatie gevraagd en ook mogen ontvangen. Wij hebben 75 euro opgehaald op beiden bijeenkomsten. Het Bestuur van Stichting BVN heeft het bedrag aangevuld met 50 euro. Onze totale bijdrage voor dit project bedraagt 125 euro. Wij "Stichting Buurvrouwennetwerk Amsterdam Oost" zijn zeer trots om ook een bijdrage te mogen leveren aan het Openbaar maken van de Surinaamse Slaven Register.

 • 10 maart 2017
  16:41
  Pieter Waling

  Dit is iets wat we nog wel kunnen doen. De misstanden van voorheen en de gevolgen die nu nog afstammelingen beïnvloeden in hun dagelijks bestaan te erkennen en te bestrijden

 • 06 maart 2017
  09:39
  Rebecca Rozenstruik

  Meer inzicht in de Surinaamse geschiedenis, gebaseerd op de gegevens van de Nederlanders.

 • 03 maart 2017
  08:29
  Huib J. Lirb

  Het is een waardevolle historische bron voor (toekomstige) wetenschappelijke studies én voor de persoonlijke geschiedenissen van heel veel mensen. Het was een goed idee hiervoor het publiek te mobiliseren.

 • 28 februari 2017
  00:08
  Martien de Groot

  Als "blanke" hoop ik zo ook een bijdrage te leveren. Veel succes en waar nodig help ik graag mee.

 • 26 februari 2017
  23:42
  Patrick Dorder

  Dit soort gegevens moeten openbaar

 • 25 februari 2017
  21:23
  Margaretha Vlijter

  Om te weten wie ik nu ben, moet ik eerst weten waar ik vandaan kom.

 • 24 februari 2017
  11:28
  ethel denswil

  Omdat ik dit een fantastisch initiatief vind en hoop dat veel mensen hier gebruik van zullen maken.

 • 23 februari 2017
  12:14
  Mildred en Rudy Uda

  Het ontsluiten van de geschiedenis is voor alle volkeren belangrijk. Elk mens wil iets weten over zijn voorouders; dat recht heeft men. langzaam wordt ook het verleden van het Surinaamse volk onthult. Wij zijn er nog niet, maar dit is een kleine stap in de goede richting. Dit is waarom wij dit project van harte willen steunen.

 • 23 februari 2017
  10:20
  Bert Brouwenstijn

  Eindelijk! Fantastisch initiatief. Bedankt en heel veel succes met dit geweldige project!

 • 22 februari 2017
  22:37
  Familie Kross

  Een mooi project

 • 22 februari 2017
  20:42
  Apolonia Pover

  prachtig project Moet slagen

 • 22 februari 2017
  11:45
  Bonnet Vorrink

  Natuurlijk moet dit, samen kunnen we het. Wat fijn om mee te kunnen helpen.

 • 22 februari 2017
  09:34
  Lonneke booms

  Een mooi initiatief! Veel succes met het project.

 • 21 februari 2017
  10:50
  Annemieke van der Vegt

  Omdat de namen genoemd moeten worden.

 • 20 februari 2017
  14:01
  Arnoul Groot-Sluisdom

  Ik vind het geweldig en ben bijzonder blij dat het kenbaar word gemaakt. Vandaar mijn bijdrage aan dit project.

 • 20 februari 2017
  13:37
  Sandra Liong A Kong

  Ik doe mee aan dit project omdat ik het belangrijk vind om te weten te komen wie mijn voorouders zijn en waar ze vandaan komen. Veel succes met het onderzoek.

  Met vriendelijke groeten,
  Sandra Liong A Kong

 • 20 februari 2017
  12:24
  Bianca Karijodikoro

  De slavernij is een wezenlijk deel van de Nederlandse historie en wordt onderbelicht. Ik hoop dat dit inititief ervoor zorgt dat mensen zich meer bewust worden van van onze gezamenlijke historie.

 • 20 februari 2017
  11:32
  Naomi Veerman-Bergwijn

  Het is belangrijk dat deze informatie behouden blijft. De volgende generatie kan leren van onze geschiedenis. Groet, Naomi

 • 20 februari 2017
  08:19
  aartjanszen

  ik voel me zeer betrokken

 • 19 februari 2017
  21:45
  Jeannette Dorsman

  Ik steun het project om bij te dragen dat nakomelingen zelf het (slavernij) verleden van hun familie kunnen nazoeken en om het materiaal toegankelijker te maken voor wetenschappelijk onderzoek naar het slavernijverleden van Suriname en Nederland.

 • 19 februari 2017
  20:20
  MAN Real Estate B.V

  Words are not enough.....

 • 19 februari 2017
  19:45
  Harkisoon

  Prachtig project!!!

 • 19 februari 2017
  16:58
  Astrid Verschoor

  Iedereen heeft moet, als de mogelijkheden zich daartoe lenen, terug kunnen gaan naar zijn eigen familiegeschiedenis.

 • 19 februari 2017
  13:59
  Ilse van Donkelaar

  Heel goed initiatief. Ik lees het boek 'Weg naar huis' van Yaa Gyase en ben mij daardoor nog meer bewust hoe belangrijk het is om je roots te kennen. Als lid van een familie en van een land. Als nazaat van een slaaf of van een slavenhandelaar of -bezitter. Het is eigenlijk van de zotte dat de registers met info hierover nog niet goed toegankelijk zijn.

 • 19 februari 2017
  12:27
  Roos Hulscher

  Las en hoorde over project. Goede zaak verdient snelle steun. Succes🌹
  .

 • 19 februari 2017
  11:46
  Rein van Baar

  Ik gun iedereen het recht om zijn/haar geschiedenis te kennen. Veel succes.

 • 19 februari 2017
  11:44
  J.v. Holstein

  Belangrijk project, ga zo door !

 • 19 februari 2017
  11:09
  Henk van Tilburg

  We zijn het aan onszelf en onze voorouders verplicht.

 • 19 februari 2017
  11:07
  Ellen van Gelder

  Mijn vader komt uit Suriname. Op het moment ben ik bezig om het verhaal rond mijn overgrootmoeder en haar tijd (midden 19e eeuw -begin 20e eeuw) uit te zoeken.

 • 19 februari 2017
  11:06
  Kirsti Mijnhijmer

  Ik vind het belangrijk dat dit deel van de gedeelde Nederlands-Surinaamse geschiedenis openbaar wordt. Niet alleen om meer te weten te komen over mijn eigen familiegeschiedenis, maar ook om onderzoek naar de langdurige gevolgen van slavernij mogelijk te maken. Ik denk dat wonden alleen kunnen helen door ze bloot te stellen aan daglicht.

 • 19 februari 2017
  10:59
  Marijke Meijer Drees

  Noodzakelijk project. Urgent ook. Hopelijk kunnen de bevindingen uit de registers de aangekondigde slavernijtentoonstelling in 2020 in het Rijksmuseum inhoudelijk versterken.

 • 18 februari 2017
  15:44
  Willem Rabbeljee

  ...één van de weinige dingen die we terug kunnen doen voor allen met voorouders die door de Nederlanders als slaven zijn verkocht en misbruikt

 • 16 februari 2017
  22:00
  Ludwig J. Kerk

  het informatieve karakter van dit project

 • 15 februari 2017
  18:09
  Johan Litjens

  Er zijn twee belangrijke redenen om dit project te steunen. Ten eerste ben ik afgestudeerd op het onderwerp het publieke debat over Suriname tussen 1770 en 1863. Ik heb mij toen verdiept in de visies van planters, koloniale bestuurders, abolitionisten en intellectuelen over de organisatie van de kolonie, de plantage-economie, de plantersgemeenschap, de slavernij en de slavencultuur. Sindsdien ben ik altijd verbonden gebleven met het onderwerp van het koloniale verleden van Nederland en Suriname. Ten tweede ben ik van mening dat er zowel in het onderwijs en de publieke historische voorlichting veel te weinig nadruk ligt op de geschiedenis van niet-westerse culturen waarmee Nederland in de loop der eeuwen in aanraking is gekomen. Of het nu gaat om de (deels gewelddadige) expansie van het handelsimperium in de zeventiende en achttiende eeuw(Afrika, Zuid-Afrika, Ceylon, Indië en China/Japan) of de modern imperialistische geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw(Suriname en Nederlands-Indië), er is te weinig voorlichting voor de (jongere) generaties over de geschiedenis die een onderdeel vormt van onze maatschappij en die in het bijzonder een essentieel onderdeel is van de identiteit van sommige van onze medeburgers(denk aan de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap, maar ook de Hindostaanse, Chinese en Javaanse gemeenschap en zelfs de overige Afrikaanse Nederlanders zoals Ghanezen). Nu vind ik dat er altijd aandacht zou moeten zijn voor de cultuur en geschiedenis van de niet-westerse ander(dus ook Arabische volkeren, Zuid en Oost-Europeanen of Russen in Nederland), maar dit project spreekt mij bijzonder aan, vanwege het onderbelichte karakter ervan. Ik hoop dat de openbaring van de Surinaamse slavenregisters zal bijdragen aan een grotere bewustwording van dit aspect van ons verleden en dat het zal bijdragen aan een groter begrip voor de eerder genoemde bevolkingsgroepen(Surinamers, Antillianen en andere Nederlandse Afrikanen).

 • 15 februari 2017
  14:14
  I.Visscher

  Een mooie manier om meer aandacht te genereren voor de rol van Nederland in de slavernij.

 • 15 februari 2017
  13:16
  Mavis Carrilho

  Voor iedereen een enorm belangrijk project. Erg blij met het initiatief - ben enorm benieuwd naar wat dit inkijkje in de koloniale samenleving voor nieuwe inzichten op gaat leveren!

 • 15 februari 2017
  10:42
  susan van wijk

  Deze geschiedenis mag niet verborgen blijven en de namen van deze mensen die in de vergetelheid raken. Mooi initiatief! Heel veel succes.

 • 14 februari 2017
  13:58
  Luzie Louisa Richt

  This information should be already publicly accessible as an option for exploring our past and especially those who are descendants of the millions enslaved.

 • 14 februari 2017
  13:52
  Remco Dongor

  Omdat deze verhalen van essentiële waarde voor de nazaten is.

 • 14 februari 2017
  10:39
  Max van Varsseveld

  Een ieder met enig historisch besef zou, hoe klein dan ook, een bijdrage moeten leveren.

 • 13 februari 2017
  18:43
  Ceciel Jubitana

  Omdat de geschiedenis niet verloren gaat

 • 13 februari 2017
  18:15
  Patricia Foort

  Het is zo lastig om deze informatie te vinden. Terwijl ik besta dankzij deze voorfamilie. Ik wil dan ook graag meer over hen weten. En dat er meer bekend wordt over deze Surinaamse/Nederlandse geschiedenis.

 • 13 februari 2017
  16:25
  michiel schuurman

  Deze geschiedenis verdient transparantie en een goede voor iedereen toegankelijke database.

 • 13 februari 2017
  15:40
  Jos Schenaarts

  Buitengewoon zinvol om hier aandacht aan te besteden

 • 13 februari 2017
  14:00
  Theo Smit

  Na enkele pogingen op internet heb ik ervaren dat er weinig te vinden is over de stamboom van mijn familie Breeveld. Mijn Opa is J.X.R. Breeveld, o.a. makelaar in Paramaribo in de jaren 40/50 en mede oprichter NPS.

 • 13 februari 2017
  11:49
  Erline Tuur

  dit project kan ook een bijdrage leveren aan de voorbereiding van de grote slavernij tentoonstelling van het Rijksmuseum in 2020

 • 12 februari 2017
  23:26
  Rob Prins

  Als dank voor mijn neefje Coen, die ons diner betaalde toen ik mijn portefeuille vergeten was... En omdat ik het een prachtig initiatief vind!

 • 12 februari 2017
  19:14
  Theo van Beusekom

  Omdat ik onderzoek doe naar de voorouders van mijn in Suriname geboren echtgenote.

 • 12 februari 2017
  15:32
  Sebastian Dinjens

  Enorm belangrijk project om onze geschiedenis met open ogen te erkennen. Succes!

 • 12 februari 2017
  15:26
  Quinton Zondervan

  Als nabestaande vind ik dit heel interessant en belangrijk. Bedankt voor uw werk en veel geluk er mee.

 • 12 februari 2017
  14:58
  Barbara de Boer

  Ik hoop daar het openstellen van deze namem wij allen onze roots verder kunnen uitzoeken en dankbaar kunnen zijn voor het leven van nu. Respect kennis en begrip voor elkaar. Systemeisch werken zal voor velen een mooie uitkomst geven hierdoor.

 • 12 februari 2017
  11:26
  Iwan Mercuur

  Heel veel succes. Heel blij dat jullie dit hebben opgepakt . Weest van overtuigd dat velen met mij hierop jaren hebben gewacht

 • 11 februari 2017
  20:51
  Liska Stroband-Heinemann

  Wat een geweldig plan!
  Liska

 • 11 februari 2017
  10:58
  Clara

  Grandioos project om stuk gedeelde geschiedenis te kunnen delen.

 • 10 februari 2017
  19:47
  Thomas Schoorlemmer

  Ik steun dit project omdat ik belangrijk vind dat de anonieme mensen van toen een naam krijgen. Hier wil ik graag aan bijdragen.

 • 10 februari 2017
  16:38
  Ellen Nieboer

  Hallo Coen, wat een mooi project. Heel veel succes! Groeten, Ellen Nieboer

 • 10 februari 2017
  13:47
  R. Madretsma

  Een prima initiatief! Het zal voor velen de complexe zoektocht naar voorouders een stuk eenvoudiger maken.

 • 10 februari 2017
  11:52
  Pieter Lamberts

  Ik vind het een sympathieke manier om onrecht dat 'Nederland' heeft begaan enigszins recht te zetten. Het is niet alleen de geschiedenis van tot slaaf gemaakten, maar die van alle Nederlanders, of je voorouders daar nou wel of niet direct bij betrokken waren.

 • 10 februari 2017
  07:20
  Rianne Hermans

  Omdat je geschiedenis kennen en je geschiedenis onder ogen zien hand in hand gaan.

 • 09 februari 2017
  21:37
  Marjet Derks

  Goede actie die steun verdient!

 • 09 februari 2017
  19:00
  Arne Westerhof

  Wat een goed initiatief!

 • 09 februari 2017
  11:26
  Dries Raeymaekers

  Veel succes Coen!

 • 08 februari 2017
  11:19
  Hanna Oostvriesland

  Succes met het project!

 • 08 februari 2017
  02:18
  Christine Werners Samsom

  Omdat ik het belangrijk vind dat mijn kinderen weten waar ze vandaan komen.

 • 07 februari 2017
  23:14
  Rob Terpstra

  Mijn vrouw is in Suriname geboren en ik heb haar voorouders al uitgezocht tot 1863. Wil kijken of ik verder kom. Tevens heeft iedereen er recht op om zijn of haar voorouders te kennen.

 • 06 februari 2017
  20:41
  Yvette Hoitink

  Belangrijk dat dit stukje gezamenlijk Nederlands-Surinaams erfgoed beter ontsloten wordt en beschikbaar komt voor onderzoekers.

 • 06 februari 2017
  18:23
  jumi

  Succes , groeten juni

 • 06 februari 2017
  11:04
  Anand en Pamela

  Geboren in Suriname maar op jonge leeftijd naar Nederland, waar de geschiedenis van Suriname nauwelijks aandacht krijgt. Nu ik ouder ben en zelf onderzoek doen naar de impact van ICT in ontwikkelings/opkomende landen (ICT for Development), steun ik van harte dit digitaliseringsproject waarmee een belangrijk deel van Suriname's geschiedenis (en ook die van Nederland) voor meer mensen ontsloten wordt. A.

 • 05 februari 2017
  01:50
  Wilma Noorda-Ritzema

  Goed dat de(ze) geschiedenis meer zichtbaar kan worden gemaakt. Succes met dit project

 • 01 februari 2017
  17:34
  Nicky Post

  Er valt nog zoveel te halen aan academisch onderzoek op dit gebied. Hier ben ik zelf al mee bezig en de openstelling van deze registers zullen hierin een groot verschil maken!

 • 31 januari 2017
  22:05
  Niels van der Vlist

  Heel goed dat deze informatie digitaal wordt ontsloten. Veel succes met het project!

 • 31 januari 2017
  19:28
  Annely Scafidi

  Ik vind het heel belangrijk dat deze registers openbaar gemaakt worden. Het is een schandplek in onze geschiedenis maar mag niet verborgen blijven.

 • 31 januari 2017
  14:27
  Angie Leysner

  Heel goed initiatief! Goed dat deze informatie niet verloren gaat.

 • 30 januari 2017
  17:53
  Meriam Zwang-Ligeon

  Goed initiatief.

 • 30 januari 2017
  14:36
  Annelies van Nispen

  Het is belangrijk om de slavernijgeschiedenis van Nederland, Suriname en de Antillen beter te begrijpen.
  Toegang tot deze bron versterkt (wetenschappelijke) geschiedschrijving en kan mogelijk ook mensen op zoek naar hun familiegeschiedenis helpen.

 • 30 januari 2017
  00:04
  August Tapessur

  Tja, ken je roots...

 • 29 januari 2017
  23:03
  Imke Vunderink

  Zo belangrijk dat dit donkere deel van onze geschiedenis meer aandacht krijgt, zeker in deze tijden.

 • 29 januari 2017
  13:21
  Nita Bleijert

  Ik vind het belangrijk dat alle mensen mensen met een Surinaamse achtergrond, waar zij ook wonen, hun eigen geschiedenis leren kennen. Documenten beschikbaar en digitaal doorzoekbaar te maken voor een groot publiek helpt om de Surinaamse geschiedenis beter te beschrijven en beter te begrijpen.

 • 29 januari 2017
  10:21
  Toetsie

  Geschiedenis geeft inzicht. Ken verhalen, dat helpt. Ontsluit deze kennis!

 • 28 januari 2017
  20:11
  Dallot-Befio Gertrude

  Ik ben reuze blij om dit project te zijn tegengekomen. Ik weet al veel over mijn overgrootmoeder, maar strande omdat ik niet ter plaatse naar Paramaribo kan komen voor meer inlichtingen. Nu reken ik op jullie. Veel succès toegewenst.

 • 28 januari 2017
  18:23
  Bien S.E.

  Goed initiatief.

 • 28 januari 2017
  17:42
  Karel Bagijn

  Belangrijk project in kader vastlegging geschiedenis Suriname!

 • 28 januari 2017
  13:28
  R.Gonsalves Jardin de Ponte

  Wij zijn geinteresseerd in onze afkomst en zouden graag meer willen weten van onze voorouders.

 • 28 januari 2017
  11:34
  PaulinevdH

  Dit mag echt niet langer in het donker blijven liggen.

 • 28 januari 2017
  09:21
  D. Sluisdom

  “THE MORE YOU KNOW OF YOUR HISTORY, THE MORE LIBERATED YOU ARE.” - MAYA ANGELOU

  Ik zou u graag als tip willen meegeven om dit bericht ook op Social media kanalen te delen om de zichtbaarheid van dit onderzoek te vergroten. Facebook is hiervoor een uitermate geschikt medium. (Ik kon het daar nl. niet terugvinden, maar zal het bericht delen binnen mijn netwerk)

  Veel succes! Mvg, Devika Sluisdom

 • 27 januari 2017
  13:43
  Loes Heijs

  Ik vind het een heel mooi initiatief en ben natuurlijk ook benieuwd naar de afstamming van mijn verre voorouder.

 • 27 januari 2017
  13:22
  Clarens Alfred Hoepel

  Ik steun dit project omdat ik het een geweldig initiatief vind, daarnaast wil ik graag digitaal de gegevens van mijn voorouders kunnen raadplegen.

 • 27 januari 2017
  13:20
  M E Levenswaard

  Een initiatief dat alle steun verdient! Een belangrijke kans om de familiegeschiedenissen verder te kunnen invullen. Vol verwachting! Veel succes!

 • 27 januari 2017
  09:48
  Nathalie de Haan

  Beste collega's, veel succes met dit waardevolle project!

 • 27 januari 2017
  09:30
  Jeroen de Graaf

  We kunnen onze geschiedenis niet herschrijven, maar de geschiedenisboeken wel.

 • 27 januari 2017
  09:17
  Riemer Frielink

  Mooi initiatief. Succes Coen

 • 26 januari 2017
  20:57
  Lea Warning

  Prachtidee. Dit geeft mij als in Suriname geboren Nederlander de kans om op zoek te gaan naar mijn geschiedenis, mijn identiteit en die van mijn kinderen.

 • 26 januari 2017
  19:07
  Gea de Weerd

  Me vandaag en de afgelopen twee jaar als amateurhistoricus via vele digitale bronnen verdiept in het leven van een schoolmeester in Nederland en me mogen verplaatsen in de periode 1852-1913. Zo schokkend dat in diezelfde periode zoveel mensen in Suriname als slaaf leefden. Fijn als mensen de keuze hebben informatie over hun voorouders op te zoeken. Heftig ook.

 • 26 januari 2017
  09:07
  Danielle Slootjes

  Succes!

 • 25 januari 2017
  19:46
  Myrna Nijman

  Wat een mooi initiatief om zo dit deel van onze geschiedenis te kunnen onderzoeken.

 • 25 januari 2017
  13:27
  M. Gonsalves Jardin de Ponte

  Goed initiatief. Geeft wellicht veel mensen inzicht in hun familie geschiedenis.

 • 25 januari 2017
  11:19
  Miriam Faes

  Een fantastisch initiatief. Veel succes.

 • 25 januari 2017
  10:44
  Marijke Naezer

  Op naar meer erkenning van de rol van Nederland in de slavernij-geschiedenis en gerechtigheid voor nabestaanden. Veel succes!

 • 25 januari 2017
  10:23
  Hein Reedijk

  Ik vind dit een erg belangrijk project, ook al omdat ik hierdoor wellicht meer informatie zal kunnen krijgen over mijn eigen voormoeder met een slavernijverleden.

 • 25 januari 2017
  09:50
  Landbrug

  Heel mooi initiatief. Fijn dat de digitalisering eindelijk wordt verwezenlijkt!

 • 25 januari 2017
  09:39
  Paul van der Steen

  Dit geweldige project had door de overheid moeten zijn bekostigd als de inlossing van een Nederlandse schuld.

 • 25 januari 2017
  08:52
  Leo van Raad

  Onderzoek naar deze zwarte pagina's uit onze geschiedenis is zeer wenselijk

 • 24 januari 2017
  23:30
  Johan Koolwaaij

  Goed idee om dit stukje historie zo toegankelijk te maken!

 • 24 januari 2017
  21:50
  Dasha Wensveen

  Een mooi initiatief dat ik graag steun. Heel veel succes!

 • 24 januari 2017
  18:01
  Yvonne

  Omdat het ook de roots van mijn kinderen zijn

 • 24 januari 2017
  16:47
  J.R.Kuipers

  Sterkte en succes met het onderzoek

 • 24 januari 2017
  12:28
  Frank Lambertz

  Omdat ook Nederland een verleden heeft

 • 24 januari 2017
  11:47
  Drs. Mark Beumer

  Ik vind het als historicus en als mens zeer belangrijk dat deze slavenregisters openbaar worden gemaakt. Daarom steun ik dit project van harte en zal waar ik kan meehelpen aan het digitaliseren van deze registers voor het publiek en voor wetenschappelijk onderzoek. Heel veel succes gewenst!

 • 24 januari 2017
  11:34
  Frank Ligtvoet

  Een essentieel project voor de kennis en de verwerking van het Nederlandse misdadige koloniale verleden. Ik draag mijn bijdrage op aan mijn Surinaamse peetoom.

 • 24 januari 2017
  11:22
  Edward Sanders

  Sinds mijn TRIS tijd in 1969-1970 draag ik een warm hart toe aan Suriname, en kom daar nog zeer regelmatig. Mi lobi Sranang!

 • 24 januari 2017
  10:57
  Jaap Berghout

  Ik ben reuze benieuwd. Goed initiatief! Ik hoop nog meer te weten te komen over de Surinaamse familie Berghout!

 • 24 januari 2017
  10:06
  Jan Kees Looise

  Wij zijn dit moreel verplicht tegenover onze Surinaamse medeburgers. Dat geldt zeker voor (oud) Zeeuwen.

 • 24 januari 2017
  09:51
  Jack 't Mannetje

  Ik vind dit een goede manier om onze voorouders een soort van erkenning te geven, die ze tijdens hun leven niet gehad hebben.

 • 24 januari 2017
  09:46
  Jan in 't Veld

  Ik kom geregeld in Afrika, zowel oost als west, en merk hoe bijvoorbeeld in Ghana hun slavenverleden een taboe is. Zij droegen namelijk eraan bij mensen te vangen en die aan de handelaren te verkopen.

 • 24 januari 2017
  09:01
  R Hollander

  Wij hebben als Nederlanders verantwoordelijkheid te nemen in ons slavernij verleden!

 • 24 januari 2017
  08:15
  Ingrid Boelhouwer

  Super goed initiatief! Straks kunnen we meer te weten komen over de voorouders van mijn echtgenoot en dochter. Wij dragen graag ons steentje bij.

 • 23 januari 2017
  21:53
  Sharita Oedairadjsingh

  Succes!!

 • 23 januari 2017
  21:28
  Johan Spek

  Namens mijn Bakroes: Karel en Anna

 • 23 januari 2017
  20:32
  Marianne Wiggers

  Omdat heel erg belangrijk is om deze verdrietige geschiedenis te bewaren, goed op te slaan, zodat er altijd een bewijs is van deze geschiedkundige misstappen en om deze registers daarvoor veilig te stellen.

 • 23 januari 2017
  15:21
  Ger Loeffen

  In 1971 en 1972 heb ik mijn militaire diensttijd doorgebracht in Suriname. Door heel het land gezworven. Ik koester nog warme herinneringen aan 'Mi Kondre'. Succes Coen.

 • 23 januari 2017
  13:20
  Johan Oosterman

  Mooi project en juist hier biedt crowdfunding de mogelijkheid inhoudelijke betrokkenheid ook heel concreet vorm te geven. Veel succes Coen.

Color-bar-bottom